Mijn favorieten voor het maken van een professionele video

Ik krijg wel vaker de vraag wat voor apparatuur ik gebruik, of wat ik anderen kan aanraden. In deze lijst neem ik je mee met mijn favorieten, die ik gebruik en/of aanraad voor een professionele video. Voor beginnende videografen die willen investeren in apparatuur is deze blog ideaal

First things first: de camera: Sony A7Sii

Manon-modern-story-filmen-training

Zelf ben ik begonnen met een Canon 70D maar toen ik voor mijn andere bedrijf ook bruiloften ging filmen en dacht: hoe tof zijn slowmo shots? ging ik naar een nieuwe camera kijken. Ik kwam bij deze camera terecht omdat hij dus met goede kwaliteit veel frames kan filmen (en dus slowmo) en ook een onwijs goede ISO heeft (Google maar eens, low light Iso Sonya7sii). Niet dat ik dat onwijs vaak nodig heb, maar bij donkere events of feesten is het wel handig dat je beeld niet snel korrelig wordt door de hoge iso. Vergeleken met Canon is het wel echt wennen, maar als je eenmaal weet wat je nodig hebt is het een fijne camera! De SonyA7SII zou ik dus zeker aanraden.

Je camera is niks zonder lens: Sigma 35mm

Deze Sigma 35mm lens zag ik bij meerdere videografen en fotografen en moet zeggen dat dit nu mijn favoriete lens is geworden. Het is een lens met een vast brandpunt, maar gebruik hem eigenlijk 90% van de tijd. Voor de SONY heb je wel een adapter nodig (om deze twee merken met elkaar te laten communiceren). Ik gebruik zelf de Commlite adapter. Hiermee kun je dus ook lenzen gebruiken die niet van jouw merk zijn. Zoals Canon lenzen op een SONY camera.

video-sociale-media

Canon 50mm lens

Met de Canon 50mm begon het allemaal. Hij werd de ‘plastic fantastic’ genoemd, omdat het zo’n goedkope lens is met zo’n goede kwaliteit. Inmiddels is de lens wel geüpgraded door Canon, heb zelf nog de oude. Maar interessant als je niet al te veel budget hebt! Mooie scherpte diepte heb je hier mee.

Sony FE 24-70mm Zeiss Lens

Deze SONY ZEISS lens heb ik nog niet zo lang, maar gebruik ik voor als ik een auto-focus nodig heb óf een zoomlens nodig heb. Daar is hij onwijs fijn voor!

Lenspen filter cleaner

Ik gebruik zelf wel filters om mijn lens te beschermen, maar toch ben ik altijd wel bang dat er een pluisje of vlekje op de lens zit en waarmee maak je dat dan goed schoon? Deze ‘pen‘ is top! Hij heeft twee kanten: 1 met een kwastjes om je lens schoon te vegen en 1 met een platte kant waarbij je binnen een paar seconde vlekjes kunt weghalen van je lens. Die 10 euro heb ik er al lang uitgehaald want vind hem top!!

SD kaartjes: Sandisk

Tsja, hier hoef ik niet veel bij te schrijven. Ik vind de kaartjes van Sandisk top. Punt 😉

Geluid: Tascam dr-10l audiorecorder

Toen ik me meer ging verdiepen in geluid bij interviews bestond deze nog niet. Er was eigenlijk niet echt een goede optie. Ik wou geluid apart opnemen, zodat ik meerdere keuzes had (voor als er toch wat zou gebeuren). Uiteindelijk ben ik toen voor een Zoom audiorecorder gegaan met een lavalier microfoon van Rode. Die gebruik ik nu nog steeds, maar deze audiorecorder is ook een goede optie omdat die het al in 1 aanbied en een stukje kleiner is.

Rode Videomic Pro

De Rode Videomic Pro microfoon gaat al heel lang mee en ik gebruik hem eigenlijk nog steeds altijd. Het is een richtmicrofoon, die dus ook omgevingsgeluid opneemt. Je zet hem op je camera en top als je net begint. Inmiddels gebruik ik hem als backup bij interviews.

Falcon Eyes lamp

Naar deze lamp heb ik best lang gezocht. Deze lamp is super makkelijk op te zetten (vind ik belangrijk), geeft veel maar zacht licht en kun je makkelijk in hoogte verstellen, met de lampenvoet die je er apart bijkoopt.

Statieven

In de wereld van statieven zijn er een heleboel en voor mijzelf maakt het niet zoveel uit als het gaat om interviews. Ik gebruik een 3poots statief. Wat ik echter veel belangrijker vind is mijn schouderstatief. Ik denk dat ik iedere keer wel minimaal 1 opmerking krijg als ik film met ‘goh, dat is handig!’. Dus als ik er een euro voor had gekregen, was ik nu rijk 😉 Maar zonder grappen: dit statief is ook top. Zoals het zegt: je zet hem op je schouder en scheelt voor je rug een heleboel, geeft stabilisatie en maakt je mobiel. Het schouderstatief wat ik gebruik kost geen drol, maar ben er heel blij mee. Er zijn ook meer uitgebreidere schouderstatieven, wellicht dat ik daar nog eens naar upgrade.

Lowepro trolley

Op Marktplaats kwam ik een trolley tegen en dacht: mijn tas wordt nu toch wel te vol en mijn rug is er ook niet zo blij mee. En man: dat had ik veel eerder moeten doen. Ik voel me nu iedere keer een stewardess met mijn koffertje, maar nog veel belangrijker: mijn rug wordt hier zo blij van en het is zo handig! Het lijkt op een handbagage koffertje, maar dan met allemaal handige vakjes. Lowepro heeft in diverse prijsklassen koffers.

Last but not least voor deze lijst: Lacie harde schijf

Backups zijn je beste vriend, ook fysieke backups. Lacie heeft harde schijven die veel aan kunnen, snel zijn en veel opslag aankunnen: top!

Ik hoop natuurlijk dat je hier veel aan hebt gehad. Lijkt me leuk als je me dat laat weten en veel plezier met het uitzoeken van jouw camera-apparatuur als je professioneel aan de slag gaat.

Misschien ook interessant voor jou:

Stoomcursus videografie
Van fotografie naar videografie training

Meet modern story

Over Manon

Mijn missie is om ondernemers te helpen hun zichtbaarheid te vergroten. Zo kunnen zij ideale klanten aantrekken. Ik heb al 1500+ ondernemers mogen helpen, die hun bedrijf laten groeien en daarmee ook hun omzet. Ik ben ervan overtuigd dat jij dat ook kunt bereiken!

Gratis masterclass

11 succesfactoren voor adverteren op Facebook en Instagram

Je ontdekt in deze masterclass:

Meld je nu aan!